Kennisbank

Alle IT-termen op een plek

Kennisbank

IT gerelateerde termen uitgelegd, maar dan in begrijpelijke taal

AVG is een afkorting die staat voor Algemene Verordening Gegevensverwerking. De engelse benaming is GDPR. Het voornaamste doel van de AVG is om de persoonsgegevens binnen de Europese Unie te beschermen.

De AVG is in mei 2016 in werking getreden, maar organisaties kregen tot 25 mei 2018 de tijd om hieraan te voldoen

De maximale boete voor organisaties die niet voldoen aan de AVG is 20 miljoen euro of 4% van de jaarlijkse omzet wereldwijd.

GDPR is de engelse benaming van AVG en staat voor General Data Protection Regulation.

HTTP is een afkorting en staat voor HyperText Transfer Protocol. Het is een protocol voor de communicatie tussen een client (webbrowser of app) en een server (webserver)

HTTPS is een afkorting en staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is een uitbreiding op het HTTP protocol, met als voornaamste doel het veilig uitwisselen van data.

In tegenstelling tot HTTP worden bij HTTPS de gegevens van en naar de client (webbrowser of app) en de server (webserver) versleuteld. Hiermee wordt voorkomen dat bepaalde afluisterpraktijken kunnen worden toegepast. Het is ZEER aan te raden om alleen websites te bezoeken die via HTTPS communiceren. Ze zijn meestal te herkennen aan een afbeelding van een slotje naast de URL

URL is een afkorting voor Uniform Resource Locator. Het is een naam die gestructureerd is en verwijst naar een specifiek internetadres.

Elke URL begint met een protocol. De meest bekende protocols zijn http en https, maar er zijn er meer: file, ftp, irc, mailto, gopher en feed.