Een statische wireframe is een draadmodel zonder enige vorm van interactie. Voor software met geringe interactie is dit een prima techniek om te gebruiken. Kleuren kunnen naar keuze worden toegepast, maar meestal gaat het om zwart-wit schetsen.

Conceptontwikkeling is een van de minder bekende en daardoor minder begrepen onderdelen van software-ontwikkeling. Het is de fase waarin ideeën worden geconcretiseerd, zonder dat er een regel code is geschreven. Een van de oorzaken dat dit onderdeel minder bekend is, is het feit dat verschillende benamingen worden gebruikt.
Andere benamingen zijn: interactie ontwerp, UX design, CX design. Er zijn minimale verschillen in focus tussen deze termen, maar allemaal komen ze neer op het concretiseren van een idee.
Afhankelijk van de complexiteit van het project kan het raadzaam zijn om verschillende technieken toe te passen, maar welke technieken zijn er?
De allersimpelste techniek is het gebruik van pen en papier. Tijdens een informeel gesprek is dit wel een geschikte manier om snel een idee op hoofdlijnen concreter te maken. Andere veelgebruikte technieken zijn:
Een statische wireframe is een draadmodel zonder enige vorm van interactie. Voor software met geringe interactie is dit een prima techniek om te gebruiken. Kleuren kunnen naar keuze worden toegepast, maar meestal gaat het om zwart-wit schetsen.
Een dynamische wireframe is een interactief draadmodel. Met deze wireframe-techniek is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de interactie binnen de toekomstige applicatie. Gebruik van enkele kleuren is bij deze vorm wat gebruikelijker dan bij statische wireframes.
Binnen de conceptontwikkeling komen prototypes het meest in de buurt van de uiteindelijke applicatie en geven een uitstekend beeld van de vorm en interactie. Deze techniek wordt vaak toegepast bij zeer complexe applicaties.
Samen lopen we eerst jouw eisen en wensen door. Wat is haalbaar en wat zijn de eventuele alternatieven?
Jouw idee wordt nu gebouwd! Geen zorgen, we hebben regelmatig overleg met elkaar over de voortgang.
Alles is getest en ziet er keurig uit. Tijd om het project op te leveren. Gefeliciteerd!
Afhankelijk van de complexiteit van je project zijn er drie keuzes: statische wireframe, dynamische wireframe of prototype.
Maar welke keuze je ook maakt, de investering verdien je direct terug bij de bouw van je software, omdat je met conceptontwikkeling de "mitsen en maren" in een vroeg stadium kunt aanwijzen en dus niet te maken hebt met een onnodige lange doorlooptijd bij de bouw.
Was het je trouwens al opgevallen dat er geen andere softwarehuizen zijn die zo transparant zijn?
VRIJBLIJVEND ADVIESGESPREK